Ak budete čakať príliš dlho, stolica môže byť ťažšia

Ak budete čakať príliš dlho, stolica môže byť ťažšia

Výskumníci uviedli, že sušené slivky/sušené slivky by mali byť prvou líniou liečby zápchy. Ukázalo sa, že aj kiwi, mango a fikus (figy) zmäkčujú stolicu.

Zvážte konzumáciu sliviek, kiwi, manga alebo fíg denne alebo niekoľkokrát týždenne, aby ste udržali stolicu mäkkú a minimalizovali zápchu.

Senna

Senna alexandrina je drevnatý ker s jedlými plodmi a listami, ktoré pri konzumácii vyvolávajú stimulačný laxatívny účinok. Senna je voľne predajné preháňadlo schválené FDA na krátkodobú liečbu zápchy alebo na prípravu čriev pred operáciou alebo kolonoskopiou. Senna stimuluje nervy a hrubé črevo, aby sa stiahli, čo pomáha vytvárať pohyby čriev. Jedna randomizovaná kontrolovaná štúdia (STIMULAX štúdia) zistila, že pacienti s kolorektálnym chirurgickým zákrokom, ktorí dostávali stimulant (vrátane senny) aj osmotické laxatíva, obnovili gastrointestinálnu funkciu skôr s menšími komplikáciami po operácii v porovnaní s pacientmi s placebom.

Senna si môže vytvoriť návyk, preto ju neužívajte dlhodobo.

Zvážte pitie šálky čaju senna pred spaním pri občasnej tvrdej stolici alebo zápche.

Ľanové semienko

Ľanové semienko, bežne nazývané ľanové semienko alebo ľan, sú malé semienka bohaté na protizápalové omega-3 tuky, lignany, vlákninu a jedinečné bioaktívne zlúčeniny, ktoré pomáhajú zlepšovať funkciu trávenia a znižovať zápal, najmä u tých, ktorí majú zápalové ochorenie čriev (IBD).

Podľa jednej randomizovanej, kontrolovanej štúdie pacienti so zápchou zaznamenali zlepšenie vo frekvencii a namáhaní stolice po 4-týždňovej intervencii 50 g ľanovej múky (podobnej mletému ľanovému semenu) denne.

Zvážte pridanie mletého ľanového semienka alebo ľanového oleja do jogurtu, smoothies, varených obilnín, ovsených vločiek a šalátov.

magnézium

Horčík je prvok a elektrolyt, ktorý pomáha hrubému črevu zadržiavať vodu a tiež pomáha pri relaxácii hladkého svalstva. Výskum uvádza, že zatiaľ čo citrát horečnatý je bežne používaným doplnkom pri zápche alebo príprave čriev, oxid horečnatý, hydroxid alebo glukonát majú jemnejšie laxatívne účinky .

Jedna randomizovaná, placebom kontrolovaná štúdia zistila, že tí, ktorí konzumovali 1,0 g senny denne alebo 1,5 g oxidu horečnatého denne počas 28 dní v porovnaní s placebom, zaznamenali väčšie zlepšenie frekvencie vyprázdňovania a kvality života v porovnaní s placebom.

Zvážte začatie liečby horčíkom v konzervatívnej dávke 200 až 400 mg denne a podľa potreby ju zvyšujte na zmäkčenie stolice. Dávkujte až do 1500 mg denne, ak to nariadi váš lekár, aby sa minimalizovala možnosť hnačky z predávkovania.

Koreň zázvoru

Čaj vyrobený z koreňa zázvoru, rastliny úzko súvisiacej s kurkumou, je nápoj bez kofeínu a stimulantov. Zázvorový čaj sa môže často konzumovať aj pri nevoľnosti spôsobenej zápchou alebo pri pomalej črevnej motilite, ktorá môže viesť k stvrdnutej stolici. Randomizované, dvojito zaslepené, kontrolované štúdie zistili, že 1,0-2,0 gramov zázvoru denne znižuje nevoľnosť a vracanie a zlepšuje funkciu žalúdka v porovnaní s placebom. Zatiaľ čo výskum je menej jasný o úlohe zázvoru v hrubom čreve, môže pomôcť vyriešiť všeobecné črevné nepohodlie a môže byť užitočným experimentom pri príznakoch súvisiacich so zápchou.

Ako môžem zabrániť zápche?

Aby ste pomohli správnemu fungovaniu hrubého čreva, vypite približne polovicu svojej telesnej hmotnosti v unciach. Dehydratácia prispieva k väčšine problémov so zápchou, takže hydratácia je kľúčom k prevencii. Medzi ďalšie odporúčania patrí konzumácia odporúčaného množstva vlákniny (asi 14 g na 1 000 kalórií), denný pohyb tela, aby ste sa vyhli sedavému životnému štýlu, a neignorovanie nutkania ísť, keď to cítite. Ak budete čakať príliš dlho, stolica môže byť ťažšia.

Takmer každý na svete zažije v určitom bode života nepohodlie zápchy – a potrebu rýchlej úľavy. Zvážte prírodné alternatívy, ako je psyllium, horčík, sušené slivky, ľanové semienko, senna a zázvor, ako aj zvýšený príjem vody a vlákniny a dennú aktivitu, ktoré vám pomôžu zmäkčiť stolicu a zlepšiť funkciu hrubého čreva.

Hnačka je bežným tráviacim problémom, ktorý väčšina ľudí pociťuje tak často, ako niekoľkokrát do roka. Hnačka je uvoľnené alebo vodnaté pohyby čriev, ktoré sa vyskytujú viac ako trikrát denne. Akútna hnačka je bežná a vo všeobecnosti sama ustúpi po niekoľkých dňoch. Hnačka, ktorá trvá dlhšie, môže vyžadovať liečbu alebo vyšetrenie.

Čo spôsobuje hnačku?

Hnačka môže byť normálna, aj keď nie je súčasťou vášho každodenného života. Akútna hnačka sa môže objaviť náhle, je pomerne častá a nevyžaduje si inú liečbu ako odpočinok, pohodlie a zvýšený príjem tekutín. Zvyčajne to trvá len niekoľko dní. Pretrvávajúca hnačka trvá dva až štyri týždne. Chronická hnačka trvá dlhšie ako štyri týždne. Príznaky chronickej hnačky môžu tiež prichádzať a odchádzať po dlhú dobu.

Hnačku môže vyvolať niekoľko faktorov:

  • Baktérie ako Escherichia coli (E. coli) a Salmonella môžu kontaminovať potraviny alebo vodu a spôsobiť hnačku. To je bežné pri cestovateľskej hnačke, ale vyskytuje sa aj pri príprave jedla, skladovaní a preprave.
  • Mnoho vírusov môže spôsobiť hnačku, ako je norovírus, adenovírus, cytomegalovírus, rotavírus a gastroenteritída.
  • Parazity môžu tiež kontaminovať jedlo a vodu, čo má za následok hnačku.
  • Hnačka môže byť vedľajším účinkom lieku. To sa môže stať pri antibiotikách, ktoré eliminujú baktérie v tele, vrátane tých, ktoré bojujú proti infekciám.
  • Neznášanlivosť laktózy a iných zložiek, ako aj alergie na potraviny, ako sú vajcia, obilniny, pšenica, sója a ďalšie, môžu viesť k hnačke.
  • Potraviny s vysokým obsahom fruktózy alebo náhrad cukru môžu niektorým ľuďom spôsobiť zažívacie ťažkosti.
  • Niekoľko chorôb tráviaceho traktu, ako je celiakia, Crohnova choroba, syndróm dráždivého čreva a ulcerózna kolitída, spôsobujú pretrvávajúcu hnačku.
  • Operácie žlčníka, čriev, pankreasu, žalúdka a iné brušné operácie môžu viesť k chronickej hnačke.

Kto môže dostať hnačku?

Hnačka môže postihnúť kohokoľvek. Ide o bežné ochorenie, ktoré má tendenciu rýchlo prejsť. Nezabudnite pozorne sledovať malé deti, starších ľudí a chronicky chorých jedincov, ktorí majú hnačku, pretože jej účinky sa môžu rýchlo znásobiť a vytvoriť ďalšie zdravotné riziká.

Príznaky hnačky

Najvýraznejšími príznakmi hnačky sú uvoľnené a vodnaté pohyby čriev. Ďalšie príznaky môžu byť mierne až závažné a môžu zahŕňať:

  • Nadúvanie.
  • Kŕče alebo bolesť brucha.
  • Naliehavá potreba mať stolicu.
  • Nevoľnosť.

Medzi závažné príznaky patria:

  • Zvracanie.
  • Horúčka.
  • Krv v stolici.
  • Závraty.

Závažné alebo pretrvávajúce príznaky môžu viesť k dehydratácii alebo malabsorpcii. Dehydratácia nastáva, keď niekto neprijíma dostatok vody a elektrolytov na kompenzáciu toho, koľko tekutín odchádza. K malabsorpcii dochádza, keď tenké črevo neabsorbuje dostatok živín z potravín, pretože prechádza príliš rýchlo. Výsledkom je, že telo nedostáva dostatok výživy.

Príznaky dehydratácie:

  • Smäd.
  • Tmavo sfarbený moč.
  • Suché ústa.
  • Točenie hlavy, závraty alebo mdloby.
  • Žiadne slzy pri plači (častejšie u detí).
  • Zapadnuté oči.
  • Podráždenosť.
  • Menej časté alebo žiadne močenie za 24 hodín.
  • Zmätok.

Kontaktujte svojho poskytovateľa zdravotnej starostlivosti, ak máte ťažkú ​​hnačku alebo príznaky dlhšie ako štyri dni. Toto je obzvlášť dôležité pre dojčatá, batoľatá, malé deti a starších ľudí. Ak sa u vás vyskytne čokoľvek z nasledovného, ​​vyhľadajte pohotovostnú starostlivosť:

  • Horúčka nad 102ºF (39ºC).
  • Šesť alebo viac riedkej stolice za 24 hodín.
  • Ťažká bolesť brucha alebo konečníka.
  • Čierna, dechtovitá alebo krvavá stolica.
  • Príznaky dehydratácie.

Diagnostika hnačky

Diskutujte o svojich príznakoch so svojím poskytovateľom zdravotnej starostlivosti, ak trvajú dlhšie ako niekoľko dní. Hnačka môže byť príznakom iných zdravotných problémov. Akútna hnačka si nevyžaduje liečbu nad rámec podpornej terapie vrátane odpočinku, nevýraznej stravy a udržiavania hydratácie.

Pri ťažkej, pretrvávajúcej alebo chronickej hnačke váš poskytovateľ zdravotnej starostlivosti dokončí fyzickú skúšku a zhromaždí informácie o vašej zdravotnej a rodinnej anamnéze. To bude zahŕňať:

  • Ako dlho máte hnačku?
  • Ako často v bežný deň hýbete črevami?
  • Koľko idete, keď používate kúpeľňu?
  • Ako to vyzerá? (farba, konzistencia atď.).
  • Máte nejaké ďalšie príznaky, ktoré sprevádzajú hnačku?
  • Aké jedlo a nápoje pravidelne konzumujete, čo môže prispieť k hnačke?
  • Cestovali ste v poslednej dobe, užívali ste nejaké nové lieky alebo ste sa zaoberali iným správaním, ktoré sú známe príčiny hnačky?
  • Máte v rodinnej anamnéze celiakiu, Crohnovu chorobu, intoleranciu laktózy, kolitídu atď.?

Poskytovatelia môžu vydať test stolice na určenie príčiny, ak majú podozrenie na prítomnosť krvi, infekcie, parazitov alebo iných chorôb. Krvné testy môžu tiež pomôcť určiť, či zápalové stavy zohrávajú úlohu. V niektorých prípadoch môžu eliminačné diéty vylúčiť, či je alebo nie je problémom jedlo. Váš poskytovateľ zdravotnej starostlivosti vás môže previesť procesom diéty, ako je táto.

Niekedy môže byť potrebné ďalšie testovanie. Endoskopický test môže preskúmať váš tráviaci trakt pomocou malej flexibilnej kamery, aby ste zistili, či vnútorné problémy prispievajú k hnačke. Tieto testy môžu zahŕňať kolonoskopiu, flexibilnú sigmoidoskopiu alebo endoskopiu hornej časti gastrointestinálneho traktu .

Zvládnutie hnačky

Ako je uvedené vyššie, akútna hnačka si vyžaduje o niečo viac ako primeranú hydratáciu a nevýraznú stravu:

  • Dostatok vody vás dokáže hydratovať. Na doplnenie energie môžete pridať aj vývar, prírodnú ovocnú šťavu a elektrolytické nápoje.
  • Nevýrazná strava znamená vyhýbať sa mastným a tučným jedlám, ktoré zhoršujú príznaky hnačky. Diéta BRAT udrží veci nevýrazné: banány, ryžu (bielu), jablkový pretlak a toasty. Môžete tiež vyskúšať chudé mäso, ryby, rezance, zemiaky, biely chlieb alebo nevýrazné škroby, ak dobre znášate prvé štyri položky.
  • Vyhnite sa kofeínu, potravinám, ktoré spôsobujú plynatosť, a všetkému, čo by zvyčajne rozrušilo vaše črevá.

Pre dojčatá a malé deti s hnačkou:

  • Informujte svojho poskytovateľa zdravotnej starostlivosti čo najskôr.
  • Neužívajte žiadne voľnopredajné lieky.
  • Zabezpečte dostatočnú hydratáciu pomocou materského mlieka alebo umelého mlieka pre dojčatá. Môžete ponúknuť aj detské elektrolytové nápoje, ale len pre staršie deti.

Na hnačku sú dostupné voľnopredajné lieky, ako je loperamid a subsalicylát bizmutu.Viac informácií nájdete na chocolate-slim-official.top .

Contents


Posted

in

by

Tags: