През 2017 г. FDA одобри Ozempic за употреба при лечение на диабет

През 2017 г. FDA одобри Ozempic за употреба при лечение на диабет

Също така не е препоръчително жените да използват семаглутид, когато са бременни и кърмят. В допълнение, потребителите трябва да информират своя лекар за всички лекарства или хранителни добавки, които приемат, за да предотвратят нежелани лекарствени взаимодействия.

Ozempic и Wegovy одобрени ли са от FDA?

Да, Ozempic и Wegovy са одобрени от FDA семаглутидни лекарства.

През 2017 г. FDA одобри Ozempic за употреба при лечение на диабет. През 2021 г. Wegovy беше одобрен за лечение на затлъстяване или наднормено тегло и проблеми, свързани с теглото, като диабет, високо кръвно налягане, абнормни нива на мазнини в кръвта, проблеми с дишането, обструктивна сънна апнея (OSA) или анамнеза за инфаркт, инсулт или проблеми с кръвоносните съдове.

Въпреки това все още се провеждат множество проучвания, използващи семаглутид, за да се получи одобрение от FDA за възстановяване от пристрастяване.

Странични ефекти на Ozempic и Wegovy

Ozempic и Wegovy са едни и същи лекарства; следователно страничните ефекти са подобни. Повечето потребители обаче обикновено изпитват малко странични ефекти.

Въпреки това страничните ефекти от Ozempic и Wegovy могат да включват:

  • Главоболие
  • замаяност
  • гадене
  • повръщане
  • Дискомфорт в корема
  • диария
  • запек
  • Умора
  • Реакции на мястото на инжектиране

Ако се приема редовно за дълъг период от време, семаглутид може потенциално да насърчи загуба на зрение, сърдечни проблеми и увреждане на нервите. Рядко те могат да предизвикат тежки алергични реакции като подуване на кожата, най-често на устните, клепачите, ръцете или краката, както и оток на устата, езика или гърлото, което може да затрудни дишането.

Ако имате някакви отрицателни ефекти или алергични реакции, докато използвате Wegovy или Ozempic, консултирайте се с вашия лекар, за да ви помогне да управлявате състоянието си.

Ozempic и Wegovy са одобрени от FDA семаглутидни лекарства за лечение на диабет тип 2 и затлъстяване. Въпреки това, скорошни проучвания показват, че те могат да бъдат ефективни и при лечение на пристрастяване.

Семаглутидът действа, като намалява пътя на мозъка за възнаграждение, който се активира от пристрастяващи вещества, което ги прави по-малко привлекателни и помага на хората да устоят на апетита. Ozempic и Wegovy обикновено са безопасни за повечето хора, но могат да причинят някои странични ефекти.

Важно е, че те все още не са одобрени от FDA за лечение на пристрастяване, но са в ход клинични изпитвания. Ако обмисляте да използвате Ozempic или Wegovy за пристрастяване, говорете с Вашия лекар за рисковете и ползите.

ЧЗВ

Смятат ли се за безопасни Ozempic и Wegovy?

да Ozempic и Wegovy обикновено са безопасни за повечето хора, но не са подходящи за всички. Например, хората, диагностицирани с диабет тип 2, имат право да използват Ozempic. Като има предвид, че Wegovy се препоръчва само за употреба при пациенти със затлъстяване или наднормено тегло и които имат здравословни проблеми, свързани с наднорменото им тегло.

Как работят Ozempic и Wegovy за лечение на пристрастяване?

Ozempic и Wegovy активират GLP-1 рецепторите, които влияят на мозъчния център за възнаграждение чрез намаляване на допаминовия прилив, като по този начин блокират механизмите на възнаграждение и пристрастяване, свързани с преяждане, препиване, пушене на цигари и други.

Ozempic и Wegovy одобрени ли са от FDA за лечение на пристрастяване?

Не. Въпреки одобрението на Ozempic и Wegovy от FDA за лечение на диабет тип 2 и затлъстяване, нито едно от тях все още не е одобрено от FDA за лечение на пристрастяване. Проучването на техния потенциал като лечение на пристрастяване все още се провежда чрез клинични изпитвания.

Бременна ли си и здрава ли си? Редовните упражнения са безопасни. Не е нужно да се притеснявате, че ще изложите бебето си на опасност. Умереното упражнение няма да увеличи риска от спонтанен аборт, ниско тегло при раждане или преждевременно раждане. Може да донесе много ползи, ако се направи правилно. Научете опитен треньор относно упражненията по време на бременност и как да ги накарате да работят най-добре за вашето тяло и вашето бебе.

Ключови изводи:

  • Упражнението е безопасно по време на бременност за повечето жени.
  • Има много ползи от редовните упражнения по време на бременност. Може дори да улесни раждането ви.
  • Обърнете внимание на променящото се тяло. Той ще сигнализира кога да спрете упражнението или да намалите интензивността си.
  • Избягвайте всичко, което може да причини падане, нараняване или удар върху корема ви, докато сте бременна.
  • Пазете се от упражнения, които оказват натиск върху вътрешните коремни мускули. Бихте могли да влошите диастазата на ректуса на корема -празнина в корема .

Безопасно ли е да спортувате по време на бременност?

да Ако сте здрави и нямате условия, ограничаващи упражненията, редовната физическа активност по време на бременност е безопасна. Експертите препоръчват на здравите бременни жени да правят поне 150 минути умерени упражнения седмично.

Говорихме с Ашли Келър, личен треньор и специалист по пренатални и следродилни упражнения от Glowbody PT, за съвети и препоръки относно включването на упражнения във вашето пътуване по време на бременност.

„Добра новина: Ако имате редовна, неусложнена бременност, можете да правите повечето упражнения безопасно, с някои модификации“, каза Келър.

Ползи от упражненията по време на бременност

Привидно има безброй ползи, които можете да получите от редовните упражнения по време на бременност. Пренаталната рутинна тренировка може:

  • Намалете болката. Упражненията могат да намалят болките, през които преминава тялото ви, включително болки в долната част на гърба.
  • Намаляване на запека. Запекът е често срещан проблем при бременност.
  • Помощ за здравословно наддаване на тегло. Упражненията могат да ви помогнат да избегнете увеличаване на теглото над необходимото за безопасна бременност.
  • Намалете рисковете. Можете да намалите риска от определени усложнения, включително гестационен диабет и прееклампсия.
  • Помощ при възстановяване. Спортуването по време на бременност може да ви помогне да се върнете към теглото си от преди бременността след раждането по-бързо.
  • Подобрете благосъстоянието. Упражненията могат да помогнат на вашата физическа форма, сила и цялостно здраве, за да се подготвите за предизвикателствата на майчинството.

Най-добрите видове упражнения по време на бременност

Експертите препоръчват на бременните жени да отделят 150 минути аеробна активност с умерена интензивност седмично. Ако за първи път тренирате, започнете бавно с най-малко 5 минути на ден и постепенно увеличавайте нивата на активност. Ако сте тренирали преди бременността, можете да продължите да правите същите упражнения с одобрението на Вашия лекар, докато се чувствате добре. Можете също така да правите леки тренировки за съпротива, като вземете предвид някои съображения за безопасност.

Аеробни упражнения

Аеробните дейности с умерена интензивност означават, че сърцето ви бие по-бързо, но не се задъхвате. Можете да разделите активността си през седмицата: например 30-минутни сесии за пет дни или 10 минути всеки ден.

Няколко примера:

  • ходене. Бързото ходене е добра форма на упражнение, тъй като е нежно за ставите и мускулите.
  • Плуване. Плуването и тренировките във вода също натоварват много от мускулите на тялото, докато поддържат теглото ви.
  • Стационарно колоездене. Стационарният велосипед е по-добър от стандартния велосипед поради проблемите с баланса, които идват с бременността.
  • Йога или пилатес. Модифицираните класове по йога и пилатес предлагат пози, които приспособяват променящия се баланс по време на бременност.

бягане

„Ако сте били бегач преди бременността, продължавайте, докато тялото ви се чувства готово!“ каза Келер. Ето нейните топ 3 съвета:

  • Избягвайте да бягате в жегата. „Тялото ви има намален капацитет да се охлажда и прегряването на тялото ви може да изложи на риск бебето ви.“
  • Не бързай. „Надигащият се хормон прогестерон ще ви накара да почувствате недостиг на въздух още през първия триместър. Улеснете интервалите ходене-бягане, като например 4-минутен джогинг/1-минутен модел на ходене. С течение на времето ще ходите повече и ще бягате по-малко.
  • Слушайте тялото си. „Когато тазът или долната част на корема ви се чувстват особено тежки или болезнени, не просто слагайте лента за корема и скрийте истинския проблем, а продължете с режима си на бягане. Вашето тяло ще ви даде сигнали да спрете, преди натискът да се превърне в дългосрочно усложнение, което ви принуждава да спрете да бягате, като пролапс на тазовите органи.

Време е да спрете, ако се чувствате неудобно по време на бягане или започнете да имате контракции или кървене. Много жени смятат, че подскачащото движение на джогинг е неудобно по време на бременност. Най-важното е да обърнете внимание на променящото се тяло.

Безопасно за бременност обучение за резистентност

За майките, които искат да използват тренировките си по време на бременност, за да се тонизират, може да е трудно да видят напредък само с упражнения за телесното тегло. Може да искате да опитате безопасна за бременност тренировка със съпротивление с леки дъмбели или съпротивителни ленти.

„Тренировките с телесно тегло са подходящи… особено през последните седмици от бременността, но НАЙ-БЪРЗИЯТ начин да постигнете видимо тонизирани прасци, бедра и ръце по време на бременност е чрез тренировки със съпротивление“, каза Келър. Тонизирането на мускулите ви ще повиши самочувствието ви и ще ви направи по-силни, за да се подготвите за раждане и майчинство. Можете също така да се подготвите за по-лесно време със следродилна загуба на тегло.

„Изграждането на чиста мускулатура означава, че ще имате по-бурен метаболизъм в покой в ​​онези ранни седмици след раждането, когато изобщо не можете да тренирате“, каза Келър.

„В последните седмици от бременността се съсредоточете върху ходенето или ритането на дъска/плуването в басейн. Използването на гравитацията във ваша полза ще ви помогне да поставите бебето (или да го задържите) в идеалната позиция гръб срещу корема ви за вагинално раждане.“

Ашли Келър

Упражнения, които трябва да избягвате

Упражнението може да помогне с неудобствата на бременността. Все пак има съображения за безопасност, които трябва да имате предвид, и модификации, които са необходими, за да избегнете натоварването на определени области на тялото ви.

Важно е да предпазите корема си от нараняване по време на бременност. Ударът може да причини кървене под плацентата, преждевременно раждане и други усложнения. Поради това трябва да избягвате дейности като контактни спортове, скачане с парашут, планинско колоездене и конна езда.

Не лягайте по гръб през втория и третия триместър. Лежането по гръб може да доведе до притискане на големите кръвоносни съдове, доставящи на бебето кислород, и може да доведе до спадане на кръвното Ви налягане.

Експертите също така препоръчват да избягвате упражнения, които могат да ви дехидратират или да намалят кислорода за вашето бебе, включително гореща йога, гмуркане и дейности на голяма надморска височина, ако вече не живеете на голяма надморска височина.

Избягване на диастаза ректус

Диастазата на ректуса на корема – или диастазата на ректуса – е разделяне, което се образува между коремните мускули по време на бременност поради натиска на нарастващата ви матка.

За повече информация посетете weicode-official.top .

Contents


Posted

in

by

Tags: