Vendar praktiki in raziskovalci svetujejo previdnost

Vendar praktiki in raziskovalci svetujejo previdnost

Uradna spletna stran Ocuprime – ocene uporabnikov, cena in kje kupitiŽiveli so tudi dlje za 2,7 meseca, kar je dragoceno darilo bolnikom s končnim stadijem raka.

Paliativna oskrba zmanjša stres za ljubljene

Študija , objavljena v The Journal of American Medical Association (JAMA), je pokazala, da je paliativna oskrba dobra tudi za družinske člane. Bližnji, ki so se z negovalci pogovarjali o smrti in zdravljenju umirajočega pacienta, so šest mesecev po pacientovi smrti poročali o boljšem zdravju, izboljšani kakovosti življenja in manj depresije.

Bolniki v hospicu poročajo tudi o boljši kakovosti življenja

Ko bolnikova medicinska ekipa meni, da zdravljenje ne more več pomagati bolniku živeti dlje kot šest mesecev, je čas, da razmislite o hospicu.

Tako kot vsa paliativna oskrba tudi hospic nudi ekipo negovalcev za lajšanje neugodja, bolečine in stresa. Oskrba v hospicu optimizira potovanja pacientov ob koncu življenja z edinstvenim prilagajanjem storitev za vsakega pacienta in njegove ljubljene.

Študije kažejo, da imajo bolniki boljše rezultate, če se hospic začne prej kot pozneje. Ko so bolniki deležni hospične oskrbe le v zadnjem tednu svojega življenja, to ne izboljša njihove kakovosti življenja bolj kot tistim, ki je ne prejemajo. Toda tisti, ki so začeli hospic dva meseca ali več pred smrtjo, so poročali o bistveno višji kakovosti življenja.

Dr. Pantilat z več kot 30-letnimi izkušnjami v paliativni oskrbi meni, da so bolniki napoteni prepozno. Večina pacientov hospica si želi, da bi prej začeli s tolažilno nego, da bi izboljšali svoje zadnje dni in vpliv na svoje ljubljene, piše v Life After the Diagnosis.

Ali lahko bolnik zapusti hospic in se vrne na kurativno zdravljenje?

Bolnikom ni treba ostati v hospicu, če želijo znova začeti zdravljenje, osredotočeno na bolezen.

Mnogi bolniki čakajo na vpis v hospic, da se osredotočijo na krepitev moči za začetek naslednje faze kurativnega zdravljenja. Vendar pa vam lahko vpis v hospic pomaga, da postanete močnejši. Če je tako, se lahko odjavite in znova začnete s terapijo za svojo bolezen.

Ker hospic izboljša kakovost življenja pacientov, ni razloga za čakanje, če se lahko vpišete in izpišete. Ko pacient prekine hospic, da bi znova začel zdravljenje, je pametno, da se posvetuje z zdravnikom za paliativno oskrbo, da ohrani izboljšave.

Začnite pogovor zdaj

Včasih so odločitve o hospicu odložene, ker je govorjenje o koncu življenja žalostno in mučno. Družinski člani morda menijo, da je za bolnikovo duševno zdravje slabo razpravljati o smrti.

Da bi zmanjšali strah pred smrtjo in stisko ob koncu življenja, dr. Pantilat priporoča, da se zdaj pogovorite o tem, kakšno oskrbo želite ob koncu svojega življenja in med resno boleznijo. Kaj si predstavljate, ko vidite, da umirate? Kje želite biti? Koga hočeš tam? Kako se želite počutiti?

Zgodnji pogovor in zgodnja paliativna oskrba razjasnita, kaj pacienti in njihovi bližnji želijo. Ta jasnost pomaga ljudem, da dobijo pomoč, ko jo potrebujejo, s čimer zmanjša stres in nelagodje ob soočenju z resno boleznijo in sčasoma smrtjo.

Psihedelične droge lahko pomagajo umirajočim bolnikom soočiti se s smrtjo. Vendar praktiki in raziskovalci svetujejo previdnost. Konec življenjske dobe je edinstven čas z različnimi tveganji, ki zahtevajo specializirano oskrbo. Uporaba psihedelikov pri bolnikih, ki se soočajo s smrtjo, je treba še temeljito preizkusiti.

Ključni zaključki:

  • Psihedelične droge lahko pomagajo bolnikom na koncu življenja, tako da odprejo vrata novim možganskim povezavam, zmanjšajo tesnobo in občutke izoliranosti.
  • Raziskave kažejo, da so neželeni učinki in tveganja psihedelikov za terapijo nizki pri zdravstveno stabilnih osebah.
  • Vendar pa se bolniki na koncu življenja soočajo z edinstvenimi okoliščinami in niso zdravstveno stabilni.
  • Upanje obkroža obljubo terapije s psihodelično pomočjo, vendar je potrebnih več raziskav pri neozdravljivo bolnih bolnikih.
  • Medtem pa obstajajo drugi načini, kako lahko bolniki na koncu življenja najdejo povezavo, mir in smisel.

Uporaba psihedeličnih zdravil (psilocibin, DMT/ayahuasca, ketamin, MDMA in LSD) za zdravljenje duševnega zdravja je vroča tema trenutnih raziskav.

Ameriška kriza duševnega zdravja se ni zmanjšala, kar kaže na potrebo po inovativnem zdravljenju. Dokazi in zaupanje rastejo glede uporabe psihedelikov v kombinaciji s terapijo s pogovorom.

Duševna bolečina je pogosta pri ljudeh z neozdravljivimi boleznimi. Ker terapija s psihedeliki še naprej dokazuje čustveno ozdravitev, si vse več zdravnikov želi uporabljati orodje za bolnike ob koncu življenja.

Močno terapevtsko orodje

Psihedelične droge, znane tudi kot čarobne gobe in halucinogeni, vplivajo na razpoloženje, raven energije, kognicijo in zaznavanje. Pri mnogih ljudeh spodbujajo globoka duhovna doživetja, raztapljajo občutek ločenosti od sebe, sveta, vesolja in višje sile.

Ljudje po vsem svetu že stoletja uporabljajo psihedelike kot kulturno in duhovno prakso. Danes se psihedeliki v rastlinski in sintetični obliki uporabljajo rekreativno in v znanstvenih študijah.

Številni terapevti, psihologi in psihiatri navajajo dramatično izboljšanje stanj, kot so anksioznost, depresija in posttravmatska stresna motnja, ki trajajo od tednov do mesecev.

Znanost ni prepričana, kako psihedeliki delujejo, vendar za kratek čas utišajo nekatere dele možganov in odprejo druge, kar povzroči poplavo novih povezav. Ta zapora osvobodi ljudi utrjenih miselnih vzorcev in zgradi nove nevrološke povezave, kar je znano kot nevroplastičnost.

Posledično marsikdo spremeni svoje mnenje in življenje.

Ta razkritja, ki spremenijo življenje, se lahko pojavijo zaradi motečih psihedeličnih tripov. Kljub temu mnogi, ki so preživeli mučno halucinogeno potovanje, pravijo, da je bil to eden izmed petih najpomembnejših dogodkov v njihovem življenju – vredno trpljenja zaradi bogatega zdravljenja.

Raziskave kažejo, da se najboljši rezultati – dolgotrajni in življenjsko pomembni – dosežejo z intenzivno terapijo pred in po zaužitju psihedeličnega zdravila.

Morda je najmočnejši rezultat uporabe psihedelikov za terapijo povečan občutek pripadnosti. Povezanost je globoka človeška potreba ne glede na raso, etnično pripadnost in kulturo. Občutek nepovezanosti povzroča notranji nemir, ki lahko povzroči kronične zdravstvene težave.

Psihedeliki za nego ob koncu življenja

V zadnjih tednih in mesecih svojega življenja se ljudje soočajo z intenzivnim toboganom čustev, vključno s strahom, tesnobo in žalostjo.

Raziskave so pokazale, da lahko psihedelična terapija zmanjša anksioznost pred smrtjo in poveča občutek povezanosti in pomena za bolnike ob koncu življenja (EOL).

Leta 2022 izdana akademska knjiga z naslovom Disruptive Psychopharmacology razpravlja o trenutni znanosti o uporabi psihedeličnih zdravil za terapijo ter njihovi varnosti in izvajanju. Psihiatri in nevroznanstveniki iz Johna Hopkinsa in Kalifornijske univerze v San Franciscu so sodelovali pri poglavju o koncu življenja in paliativni oskrbi. Pregledali so raziskave o psihedelikih za bolnike, ki se soočajo z zadnjo fazo terminalne bolezni, pogosto raka.

Kot so zapisali avtorji, so se raziskave psihedelikov za neozdravljivo bolne bolnike začele v šestdesetih letih prejšnjega stoletja. Od takrat so raziskave z umirajočimi bolniki še naprej obetavne – čeprav so po obsegu ozke – za izboljšanje depresije, strahu pred smrtjo, malodušja in povezanosti.

Osvoboditev od strahu in izolacija sta dva resna čustvena izziva za bolnike z EOL. Iščejo mir in povezanost s svojimi najdražjimi. Psihedeliki skupaj s terapijo bi lahko dosegli več udobja.

Tveganja psihedelikov za EOL

Vendar psihološka skupnost svetuje previdnost pri uporabi psihedelikov pri bolnikih na koncu življenja.

Po besedah ​​dr. Davida B. Yadena in njegove ekipe raziskovalcev, ki so napisali poglavje EOL v Disruptive Psychopharmacology, je večina raziskovalcev preučevala uporabo psihedelikov pri zdravstveno stabilnih bolnikih, tudi če imajo duševno bolezen.

EOL bolniki niso zdravstveno stabilni in so lahko zelo pod stresom. Psihedeliki lahko poslabšajo simptome, kot so nespečnost, zmedenost, delirij, zasoplost in driska.

Prav tako lahko povzročijo, da bolniki dvomijo o dolgotrajnih duhovnih prepričanjih, kar bi lahko povzročilo več stresa za bolnika in njegove ljubljene.

Avtorji so tudi povedali, da vemo premalo o tem, ali psihedeliki varno delujejo z zdravili, ki se običajno dajejo bolnikom z EOL.

Poleg tega ni nobenih protokolov za odmerjanje in zdravljenje, postopkov certificiranja ali strokovnih organizacij, ki bi nadzorovale varno uporabo psihedelične terapije.

Še huje, preveč je poročil o spolnih zlorabah s strani terapevtov s psihodelično pomočjo. Potrebno je temeljito usposabljanje in preverjanje terapevtov, ker je pomoč pri psihedeličnih potovanjih zelo specializirana in izziv za terapevte.

V članku Mediuma iz leta 2022 je dr. Rosalind Watts, vodilna raziskovalka terapevtske uporabe psihedelikov, zapisala, da je resnično zdravljenje možno, ko so psihedeliki “vpleteni v zelo namerno terapijo … Zdravilo je bilo katalizator terapevtskega procesa, ne pa sam terapevtski proces.” Skrbi jo, da se osredotočamo na zdravilo in ne na strokovnost terapevtov.

Strokovnjaki za paliativno oskrbo pravijo, da je v procesu umiranja veliko naravnih čudes – duhovnih in fizičnih. Skrbi jih, da lahko psihedeliki negativno prekinejo naravno lep proces, ki lahko sam po sebi povzroči pozitivno preobrazbo.

Pridobivanje psihedelikov za EOL terapijo

Psihedeliki so zakonito dostopni samo za raziskovalne študije, a v prihodnjih letih se bo to spremenilo.

Oregon in Kolorado sta legalizirala psihedelike za terapevtsko uporabo v Združenih državah, medtem ko jih je več drugih držav dekriminaliziralo. Ko je zdravilo legalizirano ali odobreno s strani FDA, pa lahko uvedba njegove uporabe še vedno traja nekaj – včasih več – let.

Drugi načini, da odprete svoj um

Glasba sproži možganski center za užitek in široko, zelo raznoliko mrežo možganskih nevronov.

Študije kažejo, da duhovnost – tako kot psihedeliki – utiša dele možganov, osredotočene vase. Ta učinek se zgodi v najglobljih stanjih molitve in čaščenja, kar povzroči, da se »jaz« neopazno stopim v povezanost z drugimi, vesoljem in višjo silo.

Različne oblike meditacije odpirajo tudi nevrološke poti na preobrazbene načine.

Številne študije kažejo, da zdravi odnosi in sodelovanje v raznoliki skupnosti zmanjšujejo stres in izboljšujejo občutek pripadnosti.

Contents


Posted

in

by

Tags: